MEDIALLE

PERINNEPORINA -ILTAMAT – MONITAITEELLINEN ESITYS VAPAAEHTOISVOIMIN

Kuhmotalolla torstaina 25.4.2013 klo 13.45 ja 18.30.

Taiteella ei ole pelkkää itseisarvoa. Kulttuuriharrastukset ja taide parantavat tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja edistävät kokonaisvaltaista terveyttä.  Tiedämme myös, että kaikenlainen vapaaehtoistyö lisää sekä palvelun antajan ja sen kohteen hyvinvointia.

Perinneporinaporukka on aloittanut uudenlaisen paikallisen liikkeen, jossa taide ja vapaaehtoistyö pyritään tuomaan entistä lähemmäksi kaikenikäisiä ja -taustaisia kuhmolaisia.  Luovuus ei kuulu vain lapsille, vaan jossain muodossa siitä voi iloita kaiken ikäiset ja kuntoiset ihmiset.  Taiteen tekemisessä kaikki ovat tasa-arvoisia. Luovuuden toteuttaminen ei ole kenenkään yksinoikeutta.

Vapaaehtoistyö eli kuhmolainen talkoohenki elää edelleen – myös taiteen tuottamisessa! Sen olemme nähneet monessa tilanteessa, esimerkiksi Kuhmon kamarimusiikkijuhlissa ja nyt myös Perinneporinoista.

Kuhmolaiset amatöörit;  koululaiset, musiikkiopiston oppilaat, Valkama-yksikön työntekijät ja kuntoutujat sekä eri yhdistyksen ja järjestöjen jäsenet ovat tuottaneet mittavan monitaiteellisen esityksen, jossa on kuunneltu, mitä kuhmolainen korpi meille tänään kuiskii. Se on kertonut meille kepeitä tarinoita, surullisia, iloisia, veikeitä, ihmeellisiä ja tuskallisia tarinoita lukemattomista jo edesmenneistä ja vielä elävistä kuhmolaisista.

Tämän monitaiteellisen tarinan tuottaminen on ollut suuri pitkäjännitteisyyttä vaativa ponnistus sekä esityksen ohjaajalta Maija Palsiolta sekä jokaiselta vapaaehtoiselta esiintyjältä.  Harjoituksia on ollut kymmeniä.

Perinneporinailtamissa Kuhmotalon näyttämöllä  seikkailevat Määttien, Kyllösten ja Huotarien perheet.  Porinatarina on tuotettu jaetuista tarinoista  ja sikermä elävöitetään valokuvin, tanssin, draaman ja musiikin keinoin. Erityisesti voimme kiittää tarinan juonesta kuhmolaisia senioreita, jotka ovat kärsivällisesti selittäneet ja selvittäneet meille erilaisia paikallisia perinteitä.

Tarinoilla on ihmeellisiä voimia. Ne muokkaavat meitä paitsi yksilöinä myös yhteisöinä.  Vaietut tarinat elävät meissä muodottomina kipeinä möykkyinä.  Kun annamme erilaisille näkökulmille ja kokemuksillemme taiteellisen muodon on prosessilla paitsi yksilöä myös  yhteisöä eheyttävä vaikutus.  Taiteessa voimme puhua niistä asioista, jotka ovat suoraan puhuttuina liian tuskallisia.

Porinoita hallinnoi Kuhmon Mielenterveysseura. Perinneporina-iltamien  jälkeen on mahdollista jäädä tanssimaan aulaan Punaisen Ristin soittajien “Maurin ja poikien” musiikin tahdissa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: